Старша медсестра - ДНЗ Барвінок

Перейти до вмісту

Головне меню:

Старша медсестра

Діяльність > Фізкультурно-оздоровча

Медична робота

Медичний супровід складається з таких видів робіт:
1) на навчальний рік складено орієнтовний план робіт;
2) забезпечується раціональний режим для харчування в ДНЗ;
3) виконуються вимоги санітарно-гігєнічного режиму в ДНЗ;
4) організація харчування дітей в ДНЗ:
- організація дієтичного харчування;
- контроль за якістю харчування;
- ведення документації з питань харчування в ДНЗ;
5) проведення фізкультурно-оздоровчої роботи в ДНЗ;
6) здійснення моніторингу стану здоров`я дошкільників
7) проведення медико-педагогічного контролю за організацією фізичного виховання дітей.
8)контроль за здійсненням профілкатичних щеплень дітям
9) санітарно-просвітницька  робота:
- гігєнічне навчання різних категорій працівників ДНЗ для боротьби з інфекційними захворюваннями
10) своєчасний випуск санбюлетнів, інформаційних куточків
11) надання консультацій батькам, персоналу; участь у проведенні Днів здоров”я у всіх дошкільних групах
12) амбулаторний прийом
13) ведення необхідної документації згідно інструкцій

Мета оздоровчої роботи в дитячому садку - збереження і зміцнення фізичного і психічного здоров'я дітей, вдосконалення їх фізичного розвитку. У систему оздоровчої роботи в дитячому саду входять: створення умов, що сприяють розвитку організму; організація раціональної рухової активності дітей; проведення специфічної і неспецифічної імунопрофілактики. Для ефективного оздоровлення вихованців в дитячому саду необхідно дотримуватися санітарно-епідеміологічні норми і правила. Крім того, особливу увагу слід приділяти таких заходів:провітрювати у відповідності з графіком приміщення, в яких знаходяться діти; двічі в день проводити вологе прибирання групових приміщень; вкоротити фіранки на вікнах для забезпечення природного освітлення;не захаращувати групові та спальні приміщення меблями; двічі в рік виносити постільні приналежності (матраци, подушки, ковдри) на сонце і мороз;двічі в рік чистити килимові вироби (влітку - прання, взимку - чистка снігом); правильно підбирати і розставляти кімнатні рослини; своєчасно (до початку цвітіння) виробляти покіс газонів і ділянок; дотримуватися правила застосування (хлорування) і зберігання миючих засобів;під час карантинних заходів строго дотримуватися санепідрежиму. Найважливішою умовою оздоровлення в ДНЗ є організація рухової активності дітей. Рухова активність сприяє:підвищення стійкості організму до різних захворювань; зростанню фізичної працездатності; нормалізації діяльності окремих органів і функціональних систем; появи позитивних емоцій, що сприяють зміцненню психічного здоров'я.

Оздоровча кампанія в ДНЗ

Проведення літнього оздоровлення передбачає розв’язання навчально – виховних завдань, що досягається організацією змістовної діяльності дітей. З метою забезпечення ефективного оздоровлення та повноцінного відпочинку дітей влітку, створення належних умов для освітньої, культурно-виховної, фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи під час літнього оздоровлення дітей в дитячому дошкольному закладі проводиться робота щодо оздоровлення дітей.

Літній період особливо сприятливий для зміцнення здоров’я дітей, їх повноцінного розвитку, початку загартування дитячого організму, як у в повсякденному житті, так і спеціально організованого.

Широке використання повітря, сонця, води, санаторний режим харчування (тобто збільшуються норми харчування, збагачується раціон за рахунок свіжих овочів, фруктів, зелені),скорочення навчального навантаження, підвищення рухової активності справляють на дитину суттєвий оздоровчий вплив.

Успіх всіх загартовуючих заходів (повітряні, сонячні ванни, водні процедури і т.д). забезпечується дотриманням основних принципів загартування: поступовості, систематичності та врахування індивідуальних особливостей.

У літній час значну увагу приділяється проведенню на свіжому повітрі ігри з піском, водою, повітрям.

Вихователями організовується праця дітей на квітнику, городі, в саду по догляду за рослинами.

Літня пора сприяє активнішому контакту з природою через екскурсії, спостереження, дослідницько – пошукову роботу, проведенню народних ігор.

Адміністрацією в дошкільних закладах передбачене питання зміцнення матеріальної бази, ремонту приміщень. Розроблені заходи по організації роботи дошкільних закладів на літній оздоровчий період.

З боку керівника ДНЗ забезпечено належний контроль за організацією оздоровчої та виховної роботи з дітьми, за дотриманням правил охорони життя та здоров’я дітей.

Загартування

Харчування

ПАМЯТКА
для батьків щодо профілактики гострих-кишкових інфекцій


ЯКІ НАЙВАЖЛИВІШІ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ ПРАВИЛА ПОТРІБНО ВИКОНУВАТИ В СІМЇ, ЩОБ УНИКНУТИ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ:


1.Мити руки з милом.
2.Регулярно підстригати нігті.
3.Відучити дитину від шкідливої звички - гризти нігті.
4.Не купувати продукти у місцях стихійної торгівлі та продукти сумнівної якості.
5. Не вживати сире молоко, лише пастеризовані молочні продукти.
6. Перед вживанням фруктів, овочів і ягід слід ретельно вимити їх проточною водою, а потім обдати окропом.
7.При кулінарній обробці мяса,риби,молока температура повинна становити 100С. Заморожені продукти - повністю відтанути.
8.Готові страви краще вживати одразу,  страви кімнатної температури є середовищем для розмноження мікроорганізмів.
9.Розігрівати страви потрібно  при температурі не нижче за 100С.
10.Не зберігати готові страви поряд з сирими.
11.Порізи та дрібні рани на руках заклеювати бактерицидним пластирем, перш ніж готувати їжу.
12.Продукти харчування зберігати якомога далі від хатніх тварин, в ємностях, які щільно закриваються.
13.Зберігати продукти харчування, дотримуючись умов і термінів придатності, що вказані на упаковці.
14.Важливий фактор - чистота на кухні, чисті рушники для рук.
15.Використовувати воду гарантованої якості або додатково кипятити її.

Норми харчування в ДНЗ

Найменування продуктів

Від 2 до 3 років 3-х раз. (в гр.)

Від 3 до 7років 3-х раз. (в гр.)

Хліб  житній
Хліб пшеничний
Борошно
Крохмаль
Крупи, боби, макарони, вироби
Картопля
Овочі різні
Фрукти свіжі,  цитрусові
Соки
Сухофрукти
Кондитерські  вироби
Цукор
Мед
Масло вершкове
Масло рослинне
Яйце
Молоко, кисло -  мол. продукти
Сир кисло - молочний
Сир твердий
Сметана
М'ясо, м’ясопродукти
Риба
Кава
Какао
Чай
Сіль
Дріжджі
Лавровий лист
Томатна паста
Ванільний цукор

20
55
15
3
30
130
180
45
50
10
5
35
1
12
6
1
350
35
3
5
60
20
1
1
0,2
2
1
0,05
2
0,1

40
80
25
4
45
190
230
100
70
10
15
45
2
21
9
1
400
45
5
10
100
45
4
2
0,2
5
1
0,1
2
0,1

З метою системного удосконалення роботи з організації харчування у дошкільному закладі створена Рада по харчуванню, яку очолює завідувач ДНЗ. Членами Ради є голова профспілки закладу, вихователь-методист, старша медична сестра,  вихователь дошкільної груп, помічник вихователя, шеф-кухар. Рада працює за визначеним планом.
Коло її повноважень - вивчення стану:
- виконання норм  харчування,
- закладки продуктів, виходу готових страв,
- організації  забезпечення продуктами,
- харчування  дітей у групах.
- рівень сформованості у вихованців культурних навичок під час прийому їжі.
Засідання Ради відбувається щомісяця. З метою інформування батьків про страви, які отримує дитина в цей день, щодня вивішується меню.
Організація харчування дітей в навчальних закладах – це чітко регламентований процес, що регулюється чинними законодавчими нормами. Основні із цих норм викладено в Законах України «Про освіту», «Про охорону дитинства», в постановах Кабінету Міністрів України №856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів в загальноосвітніх навчальних закладах», №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», наказах МОН України №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних та інтернатних навчальних закладах»; №298 «Про затвердження інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, №242 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»». Останні із названих документів видані спільно з Міністерством охорони здоров’я України.


 
Назад до вмісту | Назад до головного меню